Nieuws en blogs

9 Privacy-instellingen voor je iPhone die je direct moet instellen

We hebben het vaak niet door, maar veel apps op je telefoon hebben toegang tot je persoonlijke informatie. Heeft je zaklamp echt toegang nodig tot je locatie of contacten? Maar waarom vragen apps dan toegang tot deze informatie? Jouw data is geld waard! Gegevens geven inzicht in je gedrag, kunnen gebruikt worden om gerichte advertenties te laten zien of kunnen misbruikt worden door cybercriminelen.

In deze blog lees je hoe je beter inzicht krijgt in wie jou in de gaten houdt en geven we een aantal tips over hoe je de informatie op je iPhone beter kan beveiligen, zodat je niet onnodig veel informatie deelt met de apps op je telefoon.

21 jul Foto van een man die zijn op zijn telefoon zit

1. Kom erachter welke apps toegang hebben tot je gegevens

Ga naar Instellingen > Privacy > Rapport over privacy van apps > schakel deze in.

Screenshot rapport over privacy van apps inschakelen op je iPhone

Zodra je dit hebt ingeschakeld zal je iPhone beginnen met het verzamelen van informatie. Het zal je laten zien welke apps toegang hebben tot je locatie, fotoalbum, contacten, microfoon, et cetera. Het zal je ook laten zien welke diensten, domeinen, apps en websites van derden je bezoekt die informatie over je verzamelen of delen.

2. Beperken dat deze apps gegevens van je verzamelen

Start met je foto’s. Ontzettend belangrijk, want waarschijnlijk heb je ergens wel een foto van een identiteitsbewijs tussen staan. Wanneer je apps, zonder dat je daarvan bewust was, toegang hebt gegevens tot je fotoalbum, hebben ze nu toegang tot deze foto.

Ga naar Instellingen > Privacy > Foto’s > controleer welke apps toegang hebben tot je foto’s. Schakel de toegang uit bij apps die geen toegang tot je foto’s hoeven te hebben.

Screenshot beperken dat apps gegevens van je verzamelen instellen op je iPhone

Doe vervolgens hetzelfde met Contacten, Agenda’s, Microfoon en Camera. Inderdaad, dit gaat wat tijd kosten, maar het is het helemaal waard! Controleer deze instellingen af en toe, omdat je misschien weer een keer onbewust toegang verleend.

3. Uitschakelen van het bijhouden van je dagelijkse route

Je iPhone gebruikt ‘Belangrijke locaties’ om bij te houden waar je recent bent geweest en hoe vaak en wanneer je daar bent geweest. Zo kan je iPhone berekenen welke plaatsen voor jou belangrijk zijn. Iedereen die toegang heeft of krijgt tot je telefoon zal tot een paar jaar terug kunnen bekijken waar je bent geweest.

Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > schakel ‘Belangrijke locaties’ uit.

Screenshot uitschakelen van belangrijke locaties op je iPhone

4. Uitschakelen dat individuele apps je kunnen volgen

Sommige apps waar je gebruik van maakt, zoals je navigatie, moeten weten waar je bent. Voor andere apps, bijvoorbeeld je e-mailapp, is het misschien niet echt zinvol. Tijd om erachter te komen welke apps jou volgen.

Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > kies per app welke locatietoegang je toestaat.

Screenshot uitschakelen dat individuele apps je kunnen volgen op je iPhone

Een andere handige instelling is het tonen van een pictogram in de statusbalk dat je waarschuwt wanneer een app of dienst je locatie volgt. Dit pictogram wordt naast de tijd weergegeven.

  • Een niet gevuld pictogram geeft aan dat iets onder bepaalde voorwaarden je locatie gebruikt.
  • Een paars gevuld pictogram geeft aan dat iets onlangs je locatie heeft gebruikt
  • Een wit of zwart gevuld pictogram geeft aan dat iets in de afgelopen 24 uur je locatie heeft gebruikt.

Ga naar Instellingen > Privacy > Locatievoorzieningen > Systeem > schakel ‘Statusbalksymbool’ in.

Screenshot statusbalksymbool over je locatie inschakelen op je iPhone

5. Uitschakelen dat apps je kunnen volgen, zelfs wanneer je ze niet gebruikt

Als ‘Tracking’ staat ingeschakeld kunnen apps je volgen, zelfs wanneer je deze apps niet gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je andere websites bekijkt of andere apps gebruikt. Apps willen deze toegang om meer inzicht te krijgen in je surfgedrag. Uitzetten dus!

Ga naar Instellingen > Privacy > Tracking > schakel ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ uit.

Screenshot tracking uitschakelen op je iPhone

6. Locatie wel of niet delen met familie en vrienden?

Op je iPhone kan je toestaan dat je locatie gedeeld wordt met familie en vrienden. Superhandig als je wilt dat ze kunnen zien waar je naartoe gaat en dat je veilig bent, maar dit is natuurlijk niet altijd nodig.

Ga naar Instellingen > Jouw naam (bovenaan) > Zoek mijn > schakel ‘Deel mijn locatie’ uit als je niet wilt dat familie en vrienden je kunnen volgen.

Screenshot locatie delen met vrienden uitschakelen op je iPhone

7. Wat als je je telefoon kwijtraakt of als iemand je telefoon steelt?

Als iemand je telefoon steelt zal hij/zij je telefoon zo snel mogelijk offline willen halen, zodat je hem niet meer kan vinden met de ‘Zoek mijn iPhone’ functie. Dit kunnen ze natuurlijk doen door je telefoon uit te schakelen. Echter, wanneer ze je telefoon weer inschakelen zal deze weer verbinding maken met internet en de locatie delen. Om offline te gaan zonder je telefoon uit te schakelen kan de crimineel door naar beneden te swipen in je vergrendelde scherm het bedieningspaneel openen en hier de wifi en mobiele ontvangst uitschakelen. Zodra ze dit doen zal je niet meer in staat zijn om de locatie te vinden.

Gelukkig kan je de mogelijkheid dat een onbekende het bedieningspaneel kan openen wanneer je telefoon vergrendeld is uitschakelen. Ga daarvoor naar Instellingen > Face ID en toegangscode > schakel ‘Bedieningspaneel’ uit.

Screenshot voorkomen dat een onbekende bedieningspaneel kan openen op je iPhone

8. Stop de spammers!

Let op: voor deze functie heb je een iCloud+-abonnement nodig.

In plaats van je aan te melden met je echte e-mailadres kan je nu ook een willekeurig e-mailadres (ook wel verborgen e-mailadres genoemd) gebruiken. Wanneer je dit willekeurige e-mailadres gebruikt zal deze worden doorgestuurd naar je echte e-mailadres. Als je spam begint te krijgen kan je het verborgen e-mailadres deactiveren en zal de partij nooit je echte e-mailadres te weten komen.

Om deze functie in te schakelen ga je naar Instellingen > Jouw naam (bovenaan) > iCloud > Verberg mijn e-mailadres > volg de aanwijzingen.

9. Moeten we dit nog zeggen? Stel een wachtwoord in!

Heb je nog geen wachtwoord ingesteld? Maak er dan zo snel mogelijk een aan! 

Awaretrain helpt bij het stimuleren van verantwoord gedrag met mobiele apparaten

Met onze online en offline trainingen creëren we bewustwording en gedragsverandering rondom het veilig omgaan met data en mobiele apparaten (en natuurlijk nog veel meer onderwerpen). Neem eens een kijkje op ons online security awareness platform. Liever een fysieke sessie? Kijk dan eens bij onze interactieve sessies.

+31 (0)88 018 16 00 info@awaretrain.com

Blijf op de hoogte en volg ons op LinkedIn

Take me there!

Verder lezen

Bekijk ook onze andere blogs en nieuwsartikelen.

Plaatje van een crimineel die aan het phishen is 26 jul
Phishing: De kloof tussen kennis en gedrag Lees meer
Someone using two factor authentication to log in on his or her online account 05 mei
World Password Day: zet nou eens die multifactorauthenticatie aan! Lees meer
Visual voor het webinar: phishing als strategische bewustwordingsinstrument op 21 april 2022 04 apr
Webinar 21 april | Phishing simulatie als strategisch bewustwordingsinstrument Lees meer
Bekijk alle blogs